Τι είναι Πηλός (Clay Bar);

 

Πριν να αρχίσουμε να περιποιούμαστε εξωτερικά το αυτοκίνητο μας (γυάλισμα-κέρωμα) ένα από τα βασικότερα στάδια είναι να έχουμε όσο το δυνατόν καθαρότερη επιφάνεια για να μπορέσουμε να πάρουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε.

 

Αφού πλυθεί με τα κατάλληλα ηπια χημικά-σαμπουάν ο πηλός είναι το επόμενο στάδιο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

 

Χαρακτηριστικά:

 

  • Αφαιρεί επιβλαβείς ρύπους και επικαθίσεις
  • Προετοιμάζει την βαφή για γυάλισμα και κέρωμα

 

Ο πηλός προσφέρει μια μέθοδο αφαίρεσης επιβλαβών επικαθίσεων από τις βαμμένες επιφάνειες των οχημάτων.

 

Έτσι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της βαφής,καλυτερη προσφρυση του τελικου σφαργιστικου, και ακόμα περισσότερη γυαλάδα από τα εφαρμοζόμενα κεριά,sealants,ceramic coats

 

Όλοι οι τύποι βαφών υπόκεινται σε ένα ευρύ φάσμα χημικών, βιομηχανικών και περιβαλλοντικών ρύπων, όπως ρετσίνι, περιττώματα πτηνών, άλατα, όξινη βροχή καθώς και μεταλλικές επικαθίσεις.

 

Αυτοί οι ρύποι δεν μπορούν να αφαιρεθούν με το απλό πλύσιμο ή μονο με το γυάλισμα της βαφής.

 

Για την ασφαλή αφαίρεση των επικαθίσεων είναι απαραίτητη η χρήση μιας μπάρας πηλού ειδικά σχεδιασμένου να αφαιρεί τις επικαθίσεις από το φινίρισμα της βαφής.

 

Αν δεν αντιμετωπιστούν οι επιβλαβείς ρύποι μπορούν να δημιουργήσουν ελαττώματα στην επιφάνεια της βαφής.

 

Επιπρόσθετα κάθε όχημα που προετοιμάζεται για να εφαρμοστεί κερί ή συνθετικό σφραγιστικό θα πρέπει να καθαριστεί με πηλό έτσι ώστε η επιφάνεια εφαρμογής να είναι εξαιρετικά καθαρή και λεία.

 

Έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη συνένωση του κεριού με την επιφάνεια καθώς επίσης και η μέγιστη διάρκεια προστασίας ενός κεριού ή σφραγιστικού.

 

Ο πηλός πλάθεται εύκολα και κάνει την επιφάνεια της βαφής λεία και απαλή.

 

Όλοι οι πηλοί που συναντάμε στο εμπόριο απαιτούν την χρήση κάποιου λιπαντικού παράλληλα.

 

Στο εμπόριο τους συναντάμε σε τρεις διαφορετικούς τύπους, soft, medium, hard και τους χρησιμοποιούμε ανάλογα με την περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

 

Για παράδειγμα σε ένα ήδη γυαλισμένο και σε καλή κατάσταση αυτοκίνητο θα χρησιμοποιήσουμε έναν soft ενώ σε ένα αυτοκίνητο 10ετίας που δεν έχει περιποιηθεί ποτέ hard και πάλι αν έχουμε κάποιο μαλακό βερνίκι δεν θα πάμε σε hard.

 

Αφού ψεκάσουμε το κατάλληλο λιπαντικό για τον πηλό που διαθέτουμε δουλεύουμε σε μικρές επιφάνειες μεχρι να καθαρισει τελειως η επιφανεια μας από τα ξενα σωματα.

 

Ο πηλός ΔΕΝ αφαιρεί βερνίκι και δεν προκαλεί ζημιά σε αυτό.

 

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αν υπάρχουν πολλές επικαθίσεις και επιμένουμε μπορεί να δημιουργηθεί μια θολούρα στο χρώμα το λεγόμενο marring όπου μπορεί να αφαιρεθεί με μία λεπτή γυαλιστική αλοιφή.